Українські пивовари провели Всесвітній день відповідального споживання пива

19 вересня пивовари України і галузева асоціація пивоварів «Укрпиво» провели Всесвітній день відповідального споживання пива, який щорічно проходить в більш ніж 70 країнах. Таким чином пивна галузь знову привертає увагу громадськості до проблеми продажу алкоголю неповнолітнім.

Статистика споживання алкоголю українськими підлітками, як і підлітками в усьому світі, залишається досить високою. Так, згідно з даними міжнародного проекту-опитування Фонду UNICEF «Здоров'я та поведінкові орієнтації молоді», проведеного в 2015 році, майже 84% українців, які не досягли 18 років, пробували алкоголь, а пиво вживали більше 20% підлітків. Проте, протягом останніх кількох років спостерігається позитивна динаміка: з 2011 року даний показник знизився на 6%.

Однією з причин споживання неповнолітніми алкогольних напоїв є недотримання продавцями елементарних правил торгівлі. Так, незважаючи на те, що законом заборонено продавати алкоголь особам, які не досягли 18 років, касири далеко не завжди просять молодь показати паспорт. Більш того, багато дорослих покупців відгукуються на прохання підлітків купити їм алкоголь. Експерти пов'язують цю проблему з відсутністю культури відповідального ставлення до споживання алкогольних напоїв, і культури спілкування дорослих з дітьми про алкоголь як частини виховання.

У 2015 році «САН ІнБев Україна» і Carlsberg Ukraine підписали Меморандум «Про наміри розвивати партнерство і вживати заходів з профілактики продажу пива неповнолітнім». Дана практика була запозичена у європейських колег і крім Меморандуму передбачає проведення Всесвітнього дня відповідального споживання пива. Мета проведення заходу - нагадати суспільству про особисту відповідальність кожного і необхідності дотримання норм закону, коли мова йде про споживання і продаж алкоголю неповнолітніми.

Щорічні акції до Всесвітнього дня відповідального споживання пива спрямовані на запобігання продажу пива підліткам, а також на стимулювання активної позиції дорослих покупців. Так, одним з 18 правил Меморандуму пропонується зробити зауваження продавцеві, якщо покупець став свідком продажу пива молодому покупцеві без паспорта.

Щоб проконтролювати дотримання правил реалізації пива, в першу чергу - недопущення продажу пива неповнолітнім, третій рік поспіль у Всесвітній день відповідального споживання пива тисячі співробітників пивоварних компаній «САН ІнБев Україна» і Carlsberg Ukraine відвідують точки продажів алкоголю по всій країні. У цей день поширюються акційні матеріали і проводяться тематичні лекції для продавців. За час проведення активностей в 2015-2016 роках понад 2000 волонтерів поширили понад 160 000 друкованих матеріалів в торгових точках з інформацією про відповідальний продаж пива.

«Сьогоднішніою акцією ми також хочемо підкреслити, наскільки важливо об'єднувати зусилля для вирішення актуальних проблем суспільства. На моє глибоке переконання, великий бізнес не може залишатися осторонь від соціальних негараздів країни, в якій веде свою діяльність. Тому, коли назріла необхідність привернути максимальну увагу громадськості до теми незаконного продажу алкоголю неповнолітнім, конкуруючі між собою бізнеси підписали Меморандум про співпрацю, щоб разом боротися за здоров'я підростаючого покоління. Це важливий крок як для нашої компанії, так і для інших учасників ринку, небайдужих до майбутнього України», - ділиться Євген Шевченко, генеральний директор компанії Carlsberg Ukraine.

«У цьому році ми вирішили провести флешмоб в соцмережах, щоб показати, що проблема з продажем алкоголю неповнолітнім так чи інакше торкнулася кожного мешканця України. Ми ставимо перед собою завдання розвивати культуру відповідального споживання і хочемо змінювати сформовані поведінкові установки. Особисті історії наших колег, друзів, близьких і зовсім незнайомих людей покажуть, як схожі і наскільки різними можуть бути ситуації вживання алкоголю до 18 років. Упевнений, разом з партнерами, покупцями і просто небайдужими людьми ми зможемо максимально ефективно вирішити цю проблему», - розповідає Денис Хренов, в.о. генерального директора компанії «САН ІнБев Україна».

19-30 вересня цього року близько 100 волонтерів «САН ІнБев Україна» і Carlsberg Ukraine відвідають понад 500 точок продажів пива в трьох містах України. Співробітники компаній знову перевірять, як дотримуються основні принципи Меморандуму про відповідальне споживання. Волонтери також ще раз нагадають покупцям і продавцям про те, що алкоголь можна продавати тільки особам, які досягли 18 років. В цьому році щоб винести обговорення проблеми на більш широкий рівень організатори акції ініціювали проведення соціального флешмоба #не_останусь_в_стороне.

Для того, щоб стати учасником флешмобу, необхідно додати до своєї аватарки в Facebook унікальну рамку з логотипом акції, поділитися одним з акційних плакатів. Потім пропонується поділитися в Facebook або Instagram постом з хештегом #не_останусь_в_стороне (#не_залишуся_осторонь) і розповісти про ставлення до споживання алкогольних напоїв неповнолітніми, запропонувати свої методи вирішення проблеми, а також розповісти про конкретні ситуації, пов'язані з порушенням заборони продажу алкоголю неповнолітнім і вашою реакцією на них.