Жінки в науковому лідерстві: досвід PJSC Carlsberg Ukraine

22 грудня 2015 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, яка офіційно проголосила 11 лютого щорічним святкуванням Міжнародного дня жінок і дівчат у науці.

Незважаючи на значні зусилля, докладені протягом останніх десятиліть для скорочення гендерного розриву в освіті в галузі науки, технологій, інженерії та математики, нерівність все ще існує: жінки та дівчата досі стикаються з величезними проблемами щодо вступу, доступу та збереження своїх позицій у сферах STEM.

Як відповідальна компанія, Carlsberg Group сприяє різноманітності команд талановитих дослідників, вносячи нові погляди на вирішення найбільших проблем сучасності – від покращення здоров’я до боротьби зі зміною клімату. Підтримуємо тих, хто починає кар’єру в науці, техніці, інженерії та математиці. Ми віримо, що гендерна рівність є глобальним пріоритетом, а підтримка тих, хто робить перші кроки в науці, є важелями для сталого розвитку.

Протягом багатьох років дослідницька лабораторія Carlsberg досягала значних результатів і зробила революцію в сучасному пивоварінні, від відкриття чистої культури дріжджів і винаходу шкали рН до розробки нової високоякісної кліматично стійкої сировини. Останнє стало можливим завдяки науковій діяльності професорки Біргітте Скадгауге, яка працює з 1996 року і є прикладом жінок-вчених, які долають усі бар’єри та прокладають нові наукові шляхи. Найвагоміші результати її роботи пов'язані з виведенням сорту ячменю, який надає пиву значно більшої свіжості, більшого терміну зберігання та більшої стійкості до змін клімату.

У лабораторіях Carlsberg Ukraine працює чимало фантастичних жінок-вчених, які з нагоди свята поділитися, як виглядає їхній звичайний день, що найбільше подобається у професії та які поради вони можуть дати тим, хто тільки починає свій шлях у науці.

«Кожен день у моїй професії на пивоварні - це захоплююча подорож у світ смаку. Керування лабораторією дозволяє мені поєднувати  любов до  досліджень з творчим підходом до  отримання  ефективного результату.   В кар'єрі на пивоварні мене завжди цікавить вдосконалення процесів виробництва, Крім того, одне з найпривабливіших аспектів моєї професії - це відмінний колектив, з яким я маю честь працювати. Спільна робота та взаємодопомога у лабораторії сприяють досягненню найкращих результатів. Ми активно співпрацюємо з суміжними підрозділами, обмінюючись ідеями та ресурсами для досягнення спільних цілей».

Наталія Кущик, начальник лаборорії

«Робота працівника лабораторії є дуже захоплюючою та цікавою за багатьма аспектами, дуже надихає в роботі доступ до різноманітного високотехнологічного обладнання, такого як хроматографи, спектрофотометри та інше обладнання, яке використовується для аналізу та дослідження різних зразків. Також лабораторна робота часто включає в себе вирішення складних виробничих проблем і розробку нових підходів до вирішення цих проблем. Це часто вимагає творчого мислення, експериментування та аналізу даних, що теж дуже цікаво та надихаюче, коли вдається відкрити «нову Америку».

Інженер-хімік Дітковська Анжеліка

«Наш колектив суто жіночий, ми різні за віком, за характером і в тому наша сила. Для тих хто починає свій трудовий шлях, пропоную свій лозунг по життю: «Я все можу, я все вмію. Хіба, що не захочу». Робота в відділі творча, не рутинна, динамічна. Нудьгувати ніколи!».

Боярова Галина Петрівна, інженер-хімік.